Kønsscanning – hvornår og hvordan

kønscanning kan bestemme barnets køn tidligt i graviditeten

Hvornår kan man få lavet en kønsscanning?

I Aalborg Scanningshus laver vi kønsscanning i hele graviditeten. Det tidligste, det er muligt at fastslå kønnet ved scanning er når baby er 14+0. På dette tidspunkt vejer baby ca 90 gram, og det kræver derfor et trænet øje og ekspertise ved scanneren, for at kunne fastslå kønnet så tidligt. Baby vokser uge for uge, og vil man gerne være sikker på, at kønnet kan ses, kan det være en fordel at vente en uge eller to. Dette kan især være aktuelt hvis den gravide har et højt BMI.

Har I ikke mulighed for at komme senere, eller er I bare alt for nysgerrige, så bestil alligevel en tid i uge 14. Vi har kønsgaranti, og hvis ikke vi kan se kønnet, får I en gratis omscanning. 

Hvad hvis man ikke kan se kønnet?

Nogle gange, er det ikke muligt at se kønnet, selvom man kommer på det rette tidspunkt. Det kan fx være, hvis baby ligger med krydsede ben, eller har navlesnoren foran kønnet.

I disse tilfælde vil vi prøve at få baby til at flytte sig, ved at den gravide kommer op at hoppe, drikker koldt vand og ryster lidt med maven. Hvis vi slet ikke kan få baby til at flytte sig, bliver vi nødt til at ses en anden dag, eller senere på dagen, hvis det kan lade sig gøre. Denne omscanning er uden beregning, og en del af vores kønsgaranti 🙂

I langt de fleste tilfælde lykkes kønsscanningen, og I får barnets køn at vide. Vi har en meget lav fejlprocent på kønsscanninger, men vi kan selvfølgelig aldrig garantere 100 % at vi har set rigtigt. Alle mennesker ser forskellige ud, og dette gælder også kønsdelene. Dog kigger vi altid fra flere forskellige vinkler, og er først tilfredse, når vi har skarpe og klare billeder af kønnet fra flere vinkler.

I skal derfor forsøge at tænke det som en bonus, hvis vi vil se baby igen til en genscanning – vi vil hellere give jer en god service, end et forkert svar!

Vi forsøger så vidt muligt at tilbyde omscanning samme dag, men i nogle tilfælde kan det være en fordel at vente nogle dage, og lade baby vokse sig lidt større. Dette aftaler vi i fællesskab.

Hvad kan jeg selv gøre, for at få en god kønsscanning?

Vi vil altid gerne se babyen fra flere forskellige vinkler, for at blive så sikre som muligt, og det kræver, at baby er med på at flytte lidt rundt. For at optimere chancerne for det, anbefaler vi at du som gravid spiser og drikker ca 1/2 time inden du skal ind til scanning. Vi ser også meget gerne, at du kommer med en fyldt blære, da blæren er med til at skubbe livmoderen lidt op, så det er nemmere at se babyen.

Hvad får jeg med til kønsscanning?

Selve scanningen varer ca. 20 minutter, alt efter hvor samarbejdsvillig baby er 🙂 Vi ser kønnet fra flere forskellige vinkler, og til denne scanning er det selvfølgelig kønnet der får mest fokus. Men vi forsøger altid også at få et sødt billede af babyen i profil. Derudover måler vi babyens hoved, mave og lårben, og laver en vækstrapport til jer, så I kan se, at baby vokser som den skal. I får udvalgte billeder med hjem på print, og vi sender alle billederne på et link til jeres mail 🙂

Må jeg tage gæster med?

Ja! Alle er velkomne til scanningen, og søskende og bedsteforældre har ofte stor glæde af at deltage. Der er ingen begrænsning på, hvor mange gæster I tager med, men kommer I rigtig mange, må I meget gerne give besked på forhånd 🙂

Må vi filme og tage billeder?

Meget gerne. Alle billeder som vi tager på scanneren, får I. Men hvis I gerne vil have billeder af selve scanningssituationen, er I meget velkomne til at tage billeder. I må også gerne have nogen med på telefonen eller facetime under scanningen. Scanningen er jeres hyggelige tid med baby, og I må dele den med lige dem I ønsker.

Hvad koster det?

En kønsscanning koster 500 kr. inkl en evt omscanning, i de tilfælde hvor vi ikke kan se kønnet ved første scanning. Scanningen varer ca. 15-20 minutter.

Bestil scanning

Bestil din scanning her