Graviditetskvalme

Hvor mange har det?

Graviditetskvalme kaldes også morgenkvalme, men som de fleste der har haft det ved – kommer det ikke kun om morgenen. Over halvdelen af alle gravide oplever graviditetskvalme, og i nogle studier er det endda op mod 90 procent. Det er altså en meget almindelig graviditetsgene, men ikke desto mindre kan den være voldsomt ubehagelig. Nogle oplever en let kvalme, der hurtigt er overstået, imens andre desværre er plaget i en sådan grad at det er svært at få en hverdag til at hænge sammen, det er svært at holde noget mad i sig, og det kan blive nødvendigt med medicinsk hjælp og/eller indlæggelse. Den helt svære grad kalder man hyperemesis gravididarum, og den rammer mellem 0,5-2 procent af alle gravide.

Hvorfor får man kvalme?

Man kender ikke den præcise årsag, men mest sandsynligt er det, at kvalmen er kroppens reaktion på alle de nye hormoner der bliver produceret i kroppen under graviditeten. Kvinder der venter flere end et barn, oplever ofte, at kvalmen er værre end ved ”almindelige” graviditeter. Men andre faktorer som træthed, bekymringer og belastninger på arbejdet spiller også ind på kvalmen. Det kan være svært at acceptere, at man ikke kan de samme ting, som før man blev gravid, og stress og egne forventninger kan være med til at forværre kvalmen.

Hvor længe varer det?

Nogle kvinder får kvalme nærmest som et af de første graviditetstegn, det vil sige, allerede omkring graviditetsuge 4. Mange oplever imidlertid bedring omkring uge 10, hvor HCG-niveauet har peaket, og er på vej ned igen. De fleste gravide oplever at kvalmen forsvinder, eller i hvert fald bliver væsentligt mindre, omkring uge 12.

Er opkastninger farlige for barnet?

Får barnet nu nok næring, når jeg selv kaster op? Sådan tænker mange gravide – med rette, for selvfølgelig spekulerer man over det. Barnet ligger dog så godt beskyttet inde i livmoderen, at opkastningerne ikke skader barnet. Og med hensyn til næring, ved man, at barnet er god til at ”tage først”, hvilket egentlig betyder at barnet får før mor. Det vil sige, at det i højere grad er mor det går ud over, når hun ikke rigtig kan spise, end barnet – barnet får det, det har brug for. Tænk på at baby i uge 14 fx kun vejer omkring 90 gram. Der skal ikke meget næring til, før baby får nok!

Hvad gør jeg, hvis jeg kun kan spise usunde ting?

I de uger, hvor kvalmen er allerværst, er det bedre at fokusere på at få noget mad ned, frem for at følge alle anbefalingerne om kost og ernæring. Det er ikke sikkert at det lige er i disse uger, du skal fokuserere på at spise 6 stykker frugt, fisk, kød, æg, mælk osv osv. Spis det du nu kan, sørg for at drikke rigeligt, og få dine kosttilskud indenbords. Mange gravide foretrækker lyst mad i den periode de har kvalme, dvs. lyst brød frem for rugbrød, kylling frem for oksekød osv osv. Prøv dig frem, og find frem til noget du kan holde nede.

Hvad kan jeg selv gøre ved kvalmen?

  • Forsøg dig med små hyppige måltider
  • Spis lidt allerede inden du står op, fx bare en kiks og lidt at drikke. En tom mave kan forværre kvalmen.
  • Få rigeligt søvn og hvile
  • Lad være med at stresse dig selv med for mange aftaler og forpligtelser
  • Hvis du har mest kvalme om morgenen, så fokuser på at få dine måltider på andre tidspunkter af døgnet

Hvad hjælp kan jeg få til graviditetskvalme?

Der findes forskellige kvalmestillende produkter, der kan købes på apoteket, i supermarkeder mv. Prøv dig frem med fx akupressurarmbånd a la ”seaband”, kvalmestillende is mv. Nogle gravide har god effekt af zoneterapi, akupressur eller akupunktur.

I sværere tilfælde kan du få kvalmestillende midler på recept gennem egen læge.

Har du en egentlig hyperemesis gravididarum kan der blive tale om indlæggelse eller ambulant behandling med væsketerapi og akupunktur flere gange om ugen.

Vigtigst er måske at indstille sig på de forandringer der er ved at ske i kroppen. Accepter at du – for en periode – ikke kan de samme ting, som du plejer. Tal med dine nærmeste om dine udfordringer, og bed om hjælp hos din partner og familie. Du skal nok få det godt igen, nu skal du bare fokusere på at komme bedst muligt igennem de kommende uger.

Forsøg at glæde dig over, at baby sidder godt og trygt i livmoderhulen, imens du klarer strabadserne. Nyd scanningsbillederne, hyg dig med at skrive i barnets bog, og husk at der er lys for enden af tunnelen – du kommer igennem det, og I får en dejlig baby ud af det.

Det er svært at glæde sig over graviditeten, når man er meget dårlig. Jeg ønsker dig alt det bedste, og håber at du snart er på den anden side af graviditetskvalmen!

Kilder:

Sst.dk (Sundhedsstyrelsen)

apoteket.dk

dsog.dk

Bestil scanning