Hvad er en nakkefoldsscanning?

I Danmark tilbydes alle gravide 2 scanninger i det offentlige sundhedssystem. Den første er den, der populært kaldes ”nakkefoldsscanningen”. Hertil bliver man indkaldt når baby er forventet mellem 11+2 og 13+6 dage.

Det officielle navn for nakkefoldsscanning er egentlig ”1. trimester-scanning”, og det er det, fordi det ikke kun er nakkefolden man undersøger. Formålet med 1. trimesterscanningen er først og fremmest at undersøge om der er en levedygtig graviditet, altså et lille foster inde i maven, og at fastslå terminen.

Nogle gange opdager man også at der er flere fostre. Derudover kan man som gravid vælge, om man gerne vil have en risikoberegning for, hvor sandsynligt det er, at fosteret har en misdannelse. Ved denne første scanning kan man måle babyens nakkefold, og ud fra dennes tykkelse kan man vurdere hvor sandsynligt det er at baby har en kromosomafvigelse. Denne afvigelse vil typisk være Downs syndrom.

For at gøre sandsynlighedsberegningen mere sikker, kombineres nakkefoldsscanning med en blodprøve, foretaget ved egen læge. Blodprøven skal tages, når den gravide er mellem 8 og 14 uger gravid (8+0 til 14+0).

Alt over 300 er godt nyt ved nakkefoldsscanning!

Resultatet af risikoberegningen er et tal. Det kan fx hedde 1:12.000 eller 1:1500. Alle tal højere end 1:300 kalder man lave risici, og man vurderer at ud fra disse tal, er sandsynligheden for at jeres baby har en kromosomfejl meget lav. Hvis man derimod får et tal der hedder 1:100 eller 1:2 er der en større risiko, og man vil få tilbudt yderligere undersøgelser af barnet.

Alle tal, hvor det sidste tal er mindre end 300, er en såkaldt høj risiko. Alle tal, hvor det bagerste tal er over 300, er en lav risiko. Man kan ikke som sådan sige, at det er bedre at have et tal der hedder 1:12.000 end 1:300. Alt over 300 er gode nyheder!

Husk dog, at der alene er tale om en risikoberegning. Man finder ikke alle fostre med handicaps, og nogle par, der får en lav risikoberegning får alligevel et barn med kromosomafvigelser. Der er heldigvis også mange par, der i første omgang får en såkaldt høj risiko, men ender med at få et helt normalt barn.

Måling af nakkefold. Nakkefoldsscanning. Foto: Wolfgang Moroder

Risikoberegningen er valgfri

Det er i øvrigt valgfrit, om man ønsker risikoberegningen ved nakkefoldsscanning, og man kan godt få scanningen uden at få beregningen. Hvis man alene ønsker at se babyen, og få en terminsdato, har man ret til det. Det kan være aktuelt i situationer, hvor man som par ved, at man ønsker barnet uanset. Andre par ønsker alle de informationer om barnet, som det er muligt at få. Begge dele er helt normalt, og begge dele er okay!

I Aalborg Scanningshus laver vi pt. ikke nakkefoldsscanninger. Men vi vejleder gerne om valg af scanninger, så ring til os, hvis du er i tvivl om dit valg.

Bestil scanning