Hvornår er det bedst at lave 3D-billeder?

Man kan i princippet lave 3D-billeder under hele graviditeten. De fleste, der bestiller en 3D-scanning, har et ønske om at se barnets ansigt, men der kan også være noget utroligt fint over at se, hvor småt og skrøbeligt et lille foster er ved fx 8 uger. Tænk at denne lille ”reje”, bliver til et færdigt barn! Det er næsten ikke til at forstå…

Man kan også vælge at vente til omkring uge 12-15, hvor mængden af vand er stor i forhold til barnet. Dette giver nogle flotte klare billeder, og hvis man får taget billederne i dette tidlige stadie af graviditeten, kan man ofte få hele barnet med på billedet. Måske imens det vinker eller vender ryggen til kameraet 🙂

Hvis man primært ønsker sig ansigtsbilleder, vil vores anbefaling være at få taget billederne mellem uge 26-32. På dette tidspunkt er barnet så tilpas udviklet, at man vil kunne se og måske endda genkende ansigtets træk. Måske har baby fars næse eller mors læber? I disse 6 uger, er mængden af fostervand i forhold til barnets størrelse samtidig så tilpas stor, at der er god sigtbarhed i vandet. Det der giver klare ansigtsbilleder er nemlig:

  • tilpas størrelse barn, optimalt mellem uge 26-32
  • tilpas mængde fostervand
  • så lidt væv som muligt mellem fosterets ansigt og scannerens probe.

Sidste punkt er nærmest umuligt at gøre ret meget ved. Det drejer sig nemlig om moderkagens tykkelse og placering (en moderkage foran barnets ansigt giver mere grynede billeder), og til dels morens fedtlag på maven. Et højt BMI kan altså have betydning for billedernes kvalitet, men de har det ikke altid, man kan sagtens være heldig at få flotte billeder på trods af overvægt hos mor.

Det eneste man kan gøre i forhold til moderkagen, er at bestille en scanning tilpas tidligt i graviditeten, optimalt før uge 28, da moderkagen herefter bliver tykkere, og man kan risikere at vandmængden foran babyens ansigt herefter er for lille til at tage gode billeder.

Sidst i graviditeten, vender barnet ofte med hovedet nedad. Hvis babys hoved er skruet godt ned i bækkenet, kan det være svært at fange hele ansigtet på et billede. Derfor er det vigtigt, at man møder op til scanning med fuld blære – blæren virker som en ballon, der presser barnets hoved længere op i livmoderen, så det er nemmere at tage flotte billeder.

Der er derfor et par ting du selv kan gøre, for at optimere babys første fotos. Men vigtigst: bestil ikke tid for sent! I de fleste tilfælde vil graviditetsuge 28 være optimal, men ring og spørg hvis du er i tvivl – vi vil gerne guide dig. Og husk, hos os er der tilfredshedsgaranti, så hvis vi ikke får ansigtsbilleder til din 3D-scanning, prøver vi igen. Det er ikke altid det lykkedes, men i langt de fleste tilfælde får vi flotte billeder af mavens beboer.

Bestil scanning