Man siger populært at moderkagen er barnets ”madpakke”. Det er egentlig lidt misvisende, for barnet spiser selvfølgelig ikke moderkagen, men får sin næring filtreret igennem den. Via mors blod, gennem moderkagen, og ind i babyens blodårer via navlesnoren. Samtidig fungerer moderkagen som babyens affaldssystem, hvor baby sender affaldsstofferne videre til mors krop, der sørger for at skille sig af med dem.
Det er et super smart organ, der bliver dannet unikt til hver baby, og den vokser samtidig med fosteret under hele graviditeten. Ved fødslen vejer den ca. et halvt kilo, og bliver født ca. et kvarter efter babyen.
Moderkagen sidder fast
Den sidder inde i livmoderen, men modsat babyen, der kan vende sig rundt og bevæge sig frit, sidder moderkagen fast på livmodervæggen. Livmoderen har facon som en ballon, og moderkagen vil typisk sætte sig på en af siderne af ballonen, men den kan også sætte sig i toppen eller i bunden. Hvis den sætter sig i bunden af livmoderen taler man om en forliggende moderkage, og i disse tilfælde kan man ikke føde vaginalt, da der er for stor risiko for mor og barn.
Moderkagen er jo også babys iltforsyning. Så hvis man føder den før barnet, eller der går hul på moderkagen under fødslen, er det farligt for både mor og barn. I disse tilfælde vil man føde ved hjælp af et planlagt kejsersnit.
Når man skal lave ultralydsscanning, er det ikke så vigtigt, hvor moderkagen er placeret, da scanningsproben kan scanne igennem det meste væv. Dog vil det ved 3D-scanning være en fordel at moderkagen ikke ligger foran babyens ansigt. Det mest optimale for både baby, mor og dem der tager billeder, vil altså være en moderkage der sidder i toppen af livmoderen, på bagvæggen ind mod moderens rygsøjle.
Scanning gennem moderkagen
Sådan er forholdene dog bare ikke altid, og vi har heldigvis ofte gode resultater med 3D-scanning selvom moderkagen sidder på forvæggen – i disse tilfælde anbefaler vi dog at man, hvis muligt, bestiller 3D-scanningen før uge 28.
Der er altså forskel på
- forliggende moderkage, der har placeret sig foran livmodermunden, og således umuliggør en vaginal fødsel
- foranliggende moderkage, en moderkage der er fuldstændig normalt placeret, dog på forvæggen af livmoderen. Dvs. ud mod moderens maveskind, og derfor potentielt kan vanskeliggøre en 3D-scanning, men ikke udgør nogen helbredsmæssig risiko.
Når vi kigger på 3D-billeder, er det vigtige for os, om moderkagen er foranliggende, dvs. om den vender ud mod mors maveskind. Det kan du få at vide til gennemscanningen på sygehuset i uge 20. Hvis du er i tvivl, så bestil en 3D-scanning der ligger før uge 28, eller ring og snak med os 🙂